WOZ bezwaar: veelgebruikte argumenten. Hieronder zullen wij je uitleggen hoe wij kunnen helpen om succesvol bezwaar te maken tegen een te hoge of juist te lage WOZ waarde. Ieder jaar ontvang je van de gemeente een berekening van de waarde van jouw huis. Op basis van deze berekening betaal je belasting. Hoewel de gemeente veel factoren bij de berekening meeneemt en deze zorgvuldig doet, komt het voor dat de waarde onjuist is ingeschat. Er zijn gevallen waarin de gemeente de WOZ waarde in een jaar tijd met meer dan een ton verhoogt! Je kan via Bezwaarmaker kosteloos hiertegen bezwaar maken. Om je te helpen over jouw WOZ waarde na te denken, lees je hieronder de veel gebruikte argumenten waarmee wij in veel gevallen succesvol jouw WOZ waarde aan kunnen laten passen.
Een taxateur zal woningen taxeren die onlangs verkocht zijn of door middel van een steekproef gekozen worden om getaxeerd te worden. Factoren die meegenomen worden bij de bepaling van de WOZ waarde omvatten de waarde van de getaxeerde woning en de ontwikkeling van de wijk of buurt waar je huis staat. Daarnaast kijkt de gemeente naar de ontwikkeling van de prijzen van panden in jouw regio. Doordat de gemeente vaak niet specifiek jouw huis bekeken heeft, kan de waarde dus onjuist zijn. Jouw huis is bijvoorbeeld beter of minder goed onderhouden, er is meer of minder gemoderniseerd in het pand of de ligging van het pand is anders. ''Ook meer informatie over de WOZ waarde in Amsterdam''? Kijk dan op onze Amsterdam pagina.
Er kunnen veel oorzaken zijn waardoor de WOZ waarde onjuist is ingeschat. Maar alleen met een goed gemotiveerde bezwaarschrift, of WOZ bezwaar, kunt je jouw gemeente overtuigen. Simpelweg roepen dat de waarde te hoog is zal niet werken. Hieronder hebben we de meest gebruikte argumenten om de WOZ waarde aan te passen opgesomd.
Wanneer we naar het pand zelf kijken, hebben we net al een aantal factoren genoemd die een verschil in WOZ waarde mogelijk maken. We zetten de zeventien meest voorkomende hieronder op een rijtje:
Andere staat van onderhoud; je hebt bijvoorbeeld onlangs schilderwerk of een renovatie laten uitvoeren of je hebt juist te maken met achterstallig onderhoud;
Lekkage of waterschade aan de woning;
Schade aan fundering en muren (dit kan bijvoorbeeld waterschade zijn door stijging of daling van bijvoorbeeld grondwater of schade door zwaar verkeer);
Je hebt een verbouwing gehad, zoals een dakkapel, dakopbouw, aanbouw of een nieuwe schuur of garage;
De isolatie van jouw woning is slechter of beter dan gemiddeld. Denk hierbij aan dubbelglas of spouwmuurisolatie;
Je hebt zonnepanelen, een zonneboiler, warmtepomp of andere energiebesparende oplossing laten plaatsen;
Je hebt vloerverwarming of een nieuwe (of juist oudere) CV-ketel;
Je hebt meer of minder vierkante meters woonoppervlak dan de gemeente ingeschat heeft;
Een verouderde of juist net nieuwe keuken, toilet of badkamer;
Oude waterleidingen, afvoeren, elektrische installatie etc.;
De aanwezigheid van asbest of loden leidingen;
Bouwkundige- of constructieve fouten;
Een beter of slechter energielabel van jouw huis ten opzichte van het gemiddelde in je wijk;
Je woont in een flat of woontoren zonder lift;
Je hebt last van ongedierte in huis;
Delen van het pand hebben last van hout-, staal- of betonrot;
Een slechte internetverbinding (dit komt zowel op het platteland maar ook in steden voor).
Naast de factoren van de woning zelf, wordt de WOZ waarde bepaald op externe factoren. Dit is de ligging van het pand, de wijk waarin het pand ligt en andere op de omgeving gebaseerde factoren. Ook hier kan de gemeente een onjuist beeld hebben wat je woning meer of minder waard maakt. De argumenten om WOZ bezwaar te maken, gebaseerd op de omgeving, lees je hieronder.
Geluidsoverlast; het kan goed zijn dat jouw woongenot beïnvloed wordt door omgevingsgeluid. Dit kan zijn van buren, een drukke weg, een school, fabriek of andere bron van continu of terugkerend geluidsoverlast.
Overlast van bouwprojecten; tijdelijk overlast door kortdurende werkzaamheden houden vaak geen stand, maar langdurige werkzaamheden kunnen wel opgevoerd worden als bezwaar. Denk aan jarenlang in bouwlawaai zitten door de aanleg van infrastructuur of nieuwe panden.
Natuurlijke factoren die onzekerheid brengen; te denken aan het wateroverlast in het zuiden van het land of naast een van de grote rivieren.
Veranderingen in de omgeving; zoals drukker wordende wegen, windmolens, de stijging in trein- of vliegverkeer, de komst van een energiecentrale, fabriek of boerenbedrijf.
De komst van horeca of andere drukbezochte locaties waardoor je minder rust in jouw huis ervaart.
Parkeerproblemen in jouw wijk.
Stankoverlast in de omgeving.
Verandering in het uitzicht.
Verloedering of verpaupering van de buurt. Dit kan ook door leegloop in krimpgebieden zijn.
De voorzieningen in jouw wijk zijn veranderd.
Het niet kunnen krijgen van bepaalde vergunningen.
Je heeft last van bodemverontreiniging of andere milieuproblemen in jouw wijk.
In hoofdlijnen kijk je bij de waardebepaling van de WOZ waarde naar factoren die voor jouw pand anders zijn dan voor het getaxeerde pand. Dit zijn factoren die veranderd zijn en waar de gemeente wellicht niet van op de hoogte is geweest bij het maken van de berekening. Zelf kan je middels een rekenvoorbeeld zien wat voor impact een andere weging met zich meebrengt. Je kijkt naar factoren die jouw pand meer of minder waard maken dan bijvoorbeeld omliggende panden. Hierbij let je op zaken die jouw woongenot verslechteren of juist verbeteren. Je kunt dit beoordelen met een vraag zoals: “Wanneer alle huizen in mijn straat te koop zouden staan, waarom zou een koper dan juist wel of juist niet voor mijn huis kiezen?”. Of een vraag zoals: “Wanneer ik mijn woongenot beoordeel over de afgelopen jaren, is deze dan verbeterd of verslechterd en wat is hier de reden van?”. Schrijf de antwoorden en ervaringen puntsgewijs voor jezelf op om vervolgens te kunnen beoordelen of dit jouw WOZ waarde positief of negatief zou beïnvloeden.
Bovenstaande argumenten om bezwaar te maken tegen jouw WOZ waarde zijn de meest voorkomende argumenten. Het is niet gezegd dat ieder argument in iedere situatie zal werken. Daarnaast kunnen er andere, specifiek voor jouw situatie, anders geldende argumenten zijn waarom je bezwaar kunt maken tegen jouw WOZ waarde. Je kunt contact met ons opnemen om jouw specifieke situatie aan onze specialisten voor te leggen. Zij kunnen met je meedenken, de werkwijze WOZ waarde bezwaar uitleggen, en indien je dat wenst, voor jou een WOZ bezwaarschrift indienen. Er zijn hier geen kosten aan verbonden. Jouw WOZ waarde verlagen kan je veel geld in belastingen besparen terwijl jouw WOZ waarde verhogen bij verkoop van jouw woning geld op kan leveren. Kritisch naar de WOZ waarde kijken is altijd verstandig! Ook meer informatie over de WOZ waarde in Woensdrecht, Vught, Westervoort, Waalre, Westland en de rest van Nederland.
3.378+ reviews