Een woningbezitter die het niet eens is met zijn door de gemeente berekende WOZ-waarde, kan zich bij het bezwaar maken tegen deze beschikking door een WOZ-bureau laten bijstaan. Gemeenten verzetten zich hier al jaren actief tegen. De reden? Het zou een woningbezitter slechts enkele tientjes opleveren, terwijl het gemeenten velen malen meer kost. Een niet alleen onterechte, maar ook kwalijke uitspraak. Des te meer wanneer een gemeente op zijn website ook nog eens oproept om geen WOZ-bureaus in de arm te nemen. Aan de belangen van woningbezitters wordt op deze manier namelijk keihard voorbijgegaan.
Ook de afgelopen maand werd er in het televisieprogramma Radar weer aandacht besteed aan het verzet van gemeenten tegen WOZ-bureaus, die meer dan veertig procent van de bezwaren afhandelen. WOZ bureau's hebben het sterke vermoeden dat de uitzending tot stand kwam op initiatief van de VNG, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, die al jaren actief tracht de wettelijke vergoedingen voor WOZ-bureaus te minimaliseren. Iets wat door een woordvoerder van deze vereniging overigens stellig wordt ontkend. De VNG zou enkel hebben gereageerd op vragen van de Radar-redactie.
Om verschillende redenen is het, in tegenstelling tot wat gemeenten stellen, echter juist wel aan te raden om als burger een WOZ-bureau in de arm te nemen. Zo is men bij het invullen van formulieren en het maken van bezwaren grotendeels afhankelijk van de goede wil van een ambtenaar. Iets wat overigens niet alleen voor woningbezitters, maar burgers in het algemeen geldt. Bovendien zijn WOZ-taxaties lang niet altijd nauwkeurig te noemen. Iets wat Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis onderschrijft. Hij noemt dat de berekeningen gebaseerd zijn op modelmatige taxaties die vanachter een bureau worden gemaakt.
De la Porte stelt verder dat het overgrote deel van de WOZ-bureaus kwalitatief hoogwaardig werk verrichten. Deze bieden vooral een grote toegevoegde waarde wanneer het principiële zaken betreft, bijvoorbeeld wanneer er vlak voor uw woning een groot complex is opgetrokken en u het uitzicht grotendeels of zelfs geheel bent kwijtgeraakt. Wanneer het een situatie betreft waarin basisgegevens zoals de oppervlakte van uw woning (uitgedrukt in vierkante meters) niet kloppen, kunt u ook prima zelf bezwaar maken.
Dat uit onderzoek blijkt dat WOZ-bureaus een lagere slagingskans hebben dan woningbezitters zelf, heeft volledig te maken met de complexiteit van de bezwaren waarmee de eerstgenoemden zich bezighouden. Een WOZ-bureau krijgt doorgaans te maken met de meer gecompliceerde zaken.
In 2020 werden ongeveer 79.000 van de in totaal 190.00 bezwaren tegen WOZ-beschikkingen van gemeenten door WOZ-bureaus afgehandeld. In totaal werden er in dat jaar 74.000 bezwaren toegekend. Een geslaagd bezwaar betekent voor een gemeente kosten van rond de 600 euro. Op jaarbasis gaat dit om miljoenen. Bovendien zorgen alle geslaagde bezwaren er op jaarbasis voor dat de totale WOZ-waarde van de woningen in ons land met een paar miljard euro daalt.
Een gemiddelde vermindering van de WOZ-waarde betekent jaarlijkse besparingen van rond de 120 euro voor alle belastingen van het Rijk, gemeenten en waterschappen. Uiteraard bestaan er ook uitschieters, bijvoorbeeld woningbezitters die een huis bezitten dat meer dan 1,1 miljoen euro waard is en waarvoor dus een hogere rijksbelasting geldt. Deze woningbezitters betalen de zogeheten villataks. WOZ-vermindering betekent in die gevallen dus ook een groot verschil. In dergelijke gevallen kan een fikse verlaging alleen al wat betreft de WOZ-belasting 100 euro schelen.
Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis stelt verder dat de WOZ-waarde van een woning vaak onnodig wordt opgestuwd door verbouwingen. Iets wat de afgelopen jaren nog veel frequenter voorkwam, omdat woningbezitters tijdens de pandemie massaal aan het verbouwen sloegen. Wanneer enkele buren bijvoorbeeld een dakkapel hebben laten plaatsen, kan dit betekenen dat ook uw WOZ-waarde en dus belasting hoger uitvalt. Dit heeft in zijn geheel te maken met de taxaties op basis van computermodellen. Dezelfde gevolgen bestaan ook voor de erfbelasting, die over de WOZ-waarde wordt afgerekend. Ook daarover wordt door gemeenten niet gerept.
Een woordvoerder van de VNG is van mening dat gemeenten hun burgers met dit stilzwijgen niet op het verkeerde been zetten. Met erfbelasting krijgt men nu eenmaal niet jaarlijks te maken. Ook zouden erfgenamen achteraf opnieuw een WOZ-waarde kunnen aanvragen. Echter krijgt men daarmee nooit de teveel betaalde belastingen terug. Voorkomen is dan ook in dit geval beter dan genezen. Wilt u als woningbezitter of erfgenaam bezwaar maken tegen de WOZ-beschikking? Dit kan binnen zes weken na ontvangst hiervan. Heeft u meer tijd nodig, dan kunt u eerst een pro forma bezwaar indienen. Vrijwel altijd betreft het verschil veel meer dan tientjeswerk.
3.378+ reviews