WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken en is een wet die regels formuleert voor de waardebepaling van onroerende zaken zoals woningen. De WOZ-waarde is dan ook de geschatte marktwaarde van je huis. Aan de hand van deze vastgestelde waarde berekent de gemeente jaarlijks de door jou verschuldigde belasting. Als woningbezitter ontvang je hier aan het begin van het jaar een brief over. Omdat de huizenprijzen de afgelopen jaren flink zijn gestegen, hebben de meeste woningbezitters te maken gehad met ook een aanzienlijke stijging van hun WOZ-waarde.
De WOZ-waarde van een woning wordt door de gemeente op basis van de geschatte marktwaarde bepaald. De peildatum betreft altijd 1 januari van het jaar daarvoor. De WOZ-beschikking die je in 2022 ontvangt, heeft dus een waardepeildatum van 1 januari 2021. De WOZ wordt bepaald op basis van verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt, maar ook de ligging van je woning, het bouwjaar, het type woning en voorheen de inhoud van de woning in kubieke meters. In dat laatste is nu verandering gekomen.
In de huidige woningmarkt bleek al eerder dat kwaliteit en onderhoud een veel belangrijkere rol spelen voor de bepaling van de marktwaarde. Deze kenmerken wegen tegenwoordig dan ook een stuk zwaarder mee. Vanaf 2022 is elke gemeente nu ook volgens de wet verplicht om zijn WOZ-taxaties op de gebruiksoppervlakte, kortweg GBO, te baseren. In plaats van kubieke meters (m3) is men dus overgeschakeld op vierkante meters (m2). De Waarderingskamer, de organisatie die toeziet op de WOZ, stelt dat hiervoor is gekozen om de taxatie transparanter te maken.
De gebruiksoppervlakte verwijst naar het aantal vierkante meters van een woning dat gebruikt kan worden om te wonen. De stahoogte moet daarvoor minstens 150 centimeter bedragen. De GBO wordt onder andere door makelaars, taxateurs en woningbouwverenigingen gehanteerd. Gemeenten zijn nu dus aan dat rijtje toegevoegd, wat bij woningeigenaren voor meer duidelijkheid moet zorgen. Ook op de woningmarkt worden huizen immers op basis van oppervlakte aangeboden, stelt de Waarderingskamer. Een deel van de gemeenten was al over op de nieuwe WOZ-taxatie, per januari zal de WOZ-taxatie van nog eens vijf miljoen woningen veranderen.
Onder woningbezitters is inmiddels de zorg ontstaan dat deze verandering tot hogere WOZ-waarden en dus hogere belastingen zal leiden. Volgens de Waarderingskamer is dat niet het geval. WOZ-waarden kunnen anders uitvallen, maar dit kan behalve hoger ook lager zijn. Bij gemeentes die dit nieuwe systeem al hanteerden, bleven de gevolgen beperkt. Hoe de WOZ-waarde uiteindelijk uitvalt, is afhankelijk van de gemeente waar je woonachtig bent. Gemeenten kunnen namelijk zelf aan de belastingknoppen draaien.
Wil je meer weten over de totstandkoming van je WOZ-waarde, dan kun je bij de gemeente een taxatieverslag aanvragen. In dit verslag lees je hoe de waarde bepaald is en vervolgens kun je aan de hand van de koopsominformatie van het Kadaster nagaan of de berekening klopt. Veel gemeenten sturen het taxatieverslag automatisch mee met de WOZ-beschikking. Ben je het uiteindelijk niet met de waardebepaling eens? Dan kun je daartegen bezwaar maken. Meld nu aan!
3.378+ reviews