Het aantal door no cure no pay bedrijven ingediende bezwaar- en beroepschriften tegen de bepaling van de WOZ-belasting, maar ook de BPM is de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen. Ruim één op de drie bezwaren tegen de woningwaardering wordt anno nu door een zogeheten NCNP-bureau ingediend. De Waarderingskamer, de instantie die controleert of gemeenten de Wet WOZ volgens de geldende regels uitvoeren, staat positief tegenover dergelijke laagdrempelige toegang tot bezwaar maken. Gemeenten zijn echter van mening dat het beter is om geen no cure, no pay bureaus in te schakelen.
Het beeld dat gemeenten in de media schetsen over bureaus als Bezwaarmaker.nl, is in opdracht van het WODC (Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum) en het Ministerie van Justitie en Veiligheid uitgebreid onderzocht. Onderzoeks- en adviesbureau Breuer & Intraval en juridisch en bestuurskundig advies- en onderzoeksbureau Pro Facto hebben het verdienmodel van no cure no pay bedrijven onder de loep genomen. Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek kan worden geconcludeerd dat het beeld dat gemeenten schetsen, onjuist is. No cure no pay bureaus waarborgen de rechtszekerheid van de belastingbetaler en maken geenszins misbruik van de geldende wetgeving.
Voorafgaand aan de start van het onderzoek werden enkele onderzoeksvragen geformuleerd betreffende de werkwijze en het verdienmodel van no cure no pay bureaus die bezwaren voor belastingplichtigen indienen, de aard en de omvang van dergelijke procedures en de verhouding van het financieel belang van belastingplichtigen en de opbrengsten voor NCNP-bedrijven tot door de overheid gemaakte kosten. Tevens werd onderzocht welke oplossingen door gemeenten en de Belastingdienst worden gekozen om bezwaar- en beroepsprocedures zo efficiënt mogelijk af te handelen.
Zoals reeds genoemd, ontkrachten de onderzoeksresultaten het door gemeenten geschetste beeld van no cure no pay bureaus. Beide onderzoeksbureaus hebben talrijke gesprekken gevoerd met zowel rechters als klanten van no cure no pay bedrijven. Deze gaven aan zich niet in de negatieve uitingen te herkennen. Het aantal bezwaren dat gegrond wordt verklaard wanneer men een no cure no pay bedrijf in de arm neemt, is hetzelfde als het aantal bezwaren dat door burgers zelf wordt ingediend. Echter wordt er met behulp van een no cure no pay bureau maar liefst twee keer zo vaak een hogere waardevermindering gerealiseerd.
Gedurende de afgelopen vier jaar werd 46% van de ingediende bezwaren geheel of gedeeltelijk gegrond verklaard. In 49% van de gevallen ging men in beroep tegen de uitspraak op het bezwaarschrift, waarna 48% van de bezwaarmakers alsnog in het gelijk werd gesteld. Het aandeel van no cure no pay bedrijven was daarin maar liefst 95%. Dit bevestigt het vertrouwen van de burger in de waarborging van de rechtszekerheid door no cure no pay bureaus en het beperkte vertrouwen in de gemeente: een kwart van de burgers verwacht namelijk geen eerlijke behandeling van zijn of haar bezwaarschrift.
Net als de geïnterviewde burgers hebben ook rechters een positieve mening over no cure no pay bureaus. Rechters kunnen zich vinden in het gehanteerde systeem en zijn van mening dat de bureaus gemeenten scherp houden en voor een kwaliteitsimpuls op het gebied van de heffing van (lokale) overheidsbelasting. Daarnaast geven zij aan verbaasd te zijn over het gebrek aan specifieke kennis bij de gemeente op dit gebied. Dit komt overeen met het gegeven dat tientallen gemeenten de afgelopen jaren door de Waarderingskamer op de vingers zijn getikt bij het vaststellen van de WOZ-waarde.
Bij de waardebepaling van woningen door gemeenten wordt een systematisch vergelijkingssysteem gehanteerd. Dit houdt in dat grote aantallen woningen met elkaar worden vergeleken. Door deze massale aanpak komen fouten eenvoudig tot stand. Dit leidt tot problemen bij de vaststelling van de WOZ-waarde. Om die reden is het van belang om de WOZ-waarde te allen tijde te laten controleren wanneer deze sterk afwijkt van hetgeen u had verwacht. Een no cure no pay bureau als Bezwaarmaker.nl kan u dit gehele proces kosteloos uit handen nemen. Heeft u interesse in het lezen van het gehele onderzoek, dan vindt u deze hier.
3.378+ reviews