In het begin van het jaar valt de WOZ-beschikking weer op de deurmat: het document dat vermeldt wat de WOZ-waarde oftewel de geschatte marktwaarde van je woning is. Deze waarde wordt door de gemeente vastgesteld en heeft als peildatum 1 januari van het voorgaande jaar. De WOZ-waarde vormt de grondslag voor verschillende belastingen en heffingen, waaronder de OZB belasting en de waterschapslasten. Niet zo verwonderlijk dus, dat woningbezitters in bezwaar gaan tegen een beschikking die in hun ogen veel te hoog is. Maar een te lage WOZ-waarde kan eveneens in je nadeel uitpakken.
Is de beschikking lager dan verwacht? Dan is men daar meestal gunstig over gestemd, maar niet zelden wordt er te vroeg gejuicht. Het kan namelijk slecht nieuws betekenen voor de hypotheekrente die je als woningbezitter betaalt. Des te hoger je hypotheek namelijk is ten opzichte van de waarde van je woning, des te hoger zal ook de renteopslag, oftewel de verhoging van de rente, zijn. Ook bij de verkoop van je woning of het afsluiten van een tweede hypotheek kan een lage WOZ-waarde in je nadeel uitpakken.
De rente die je over de door jou afgesloten hypotheek betaalt, bestaat uit twee onderdelen: een basisrente en een renteopslag, waarnaar soms ook met de term risico-opslag wordt verwezen. Is de hypotheek relatief hoog ten opzichte van de waarde van je woning, dan krijg je met deze renteopslag te maken. Je schuld is dan namelijk groter ten opzichte van de waarde van de woning. Voor de hypotheekverstrekker ontstaat er op papier zodoende een groter risico dat je je schuld niet kunt afbetalen.
Dit risico berekent je hypotheekverstrekker door in de renteopslag. Om die reden kan een lagere WOZ-waarde leiden tot hogere maandlasten. Heb je een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie)? Dan heb je hier bijna nooit mee te maken. Een hogere WOZ-waarde, dus een waardestijging van je woning, kan bij diverse geldverstrekkers juist een lagere renteopslag betekenen. Soms wordt deze bij het verstrijken van een rentevaste periode toegepast, andere keren kan dit tussentijds. Veel geldverstrekkers nemen hiervoor genoegen met enkel de door de gemeente vastgestelde WOZ-waarde.
Behalve dat een lage WOZ-waarde ongunstig is voor de renteopslag, kan deze ook in je nadeel uitpakken wanneer je voornemens bent je woning te verkopen. Een lagere WOZ-waarde kan het openingsbod namelijk een stuk lager doen uitvallen. De WOZ-waarde is namelijk vrij opvraagbaar en kan vervolgens in het Kadaster, aan de hand van verschillende rapporten, met de vraagprijs worden vergeleken om na te gaan of die laatste reëel is. Wanneer je je woning wilt verkopen, dan betekent een lagere WOZ-waarde dus een verslechtering van je verkooppositie.
Ten derde biedt een lage WOZ-waarde ook geenszins een voordeel wanneer je een tweede hypotheek wilt afsluiten. Hypotheekverstrekkers kijken daarbij namelijk altijd naar de waarde van je huidige woning. Ligt deze hoger, dan is dus ook jouw koopkracht hoger en het risico voor de geldverstrekker lager. Des te kleiner het verschil tussen de waarde van je woning en je schuld, des te groter wordt je ruimte voor een tweede hypotheek. Je ziet dus liever dat de WOZ-waarde van je woning hoger ligt.
De nadelen van een hoge WOZ-waarde zijn de voordelen van een lage WOZ-waarde en vice versa. In verschillende situaties kan een laag geschatte waarde je op negatieve manier in je portemonnee raken. Dit is geheel afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Net zoals tegen een hoge WOZ-waarde kun je ook tegen een lage WOZ-waarde bezwaar maken. Dit is sinds 2015 mogelijk. Bezwaarmaker.nl kan u bijstaan om bezwaar aan te tekenen uw te lage WOZ-waarde. Meld u aan, wij doen de rest.
3.378+ reviews