Bent u het niet eens met uw WOZ-waarde? Dan kunt u bij uw gemeente een taxatieverslag aanvragen. In dit verslag staat beschreven hoe de waarde van uw woning is bepaald. Deze gegevens kunt u gebruiken om een bezwaar in te dienen. Dit doet u uiterlijk zes weken na datum van uw WOZ-beschikking. Echter is het maken van bezwaar om verschillende redenen geen sinecure. Professionele rechtsbescherming doet de kans op succes aanzienlijk stijgen.
Maar liefst 85 procent van alle bezwaren die worden toegekend, worden op grond van verkeerde data of een verkeerde onderbouwing door de gemeente toegekend. Echter zijn dit zaken die voor u niet inzichtelijk of controleerbaar zijn, eenvoudigweg omdat deze door het WOZ-loket niet aan burgers worden verstrekt. Dit betekent dus dat u zelf nooit voldoende in staat zult zijn om de door de gemeente vastgestelde WOZ-waarde echt goed te controleren.
Nu denkt u na het lezen van het bovenstaande wellicht: daarover kan ik toch zelf contact opnemen met de gemeente? Een weliswaar logische gedachte, maar uit de praktijk blijkt dat de meeste gemeenten zeer beperkte mogelijkheden voor toegang tot dergelijke gegevens aan burgers verschaffen. Bovendien zullen de meeste burgers ook niet over de inhoudelijke en procedurele kennis beschikken die noodzakelijk is om deze te beoordelen. Met een partij voor professionele rechtsbescherming verkrijgt u wel toegang tot de noodzakelijke kennis en kunde. Door het in de arm nemen van professionele rechtsbescherming komt u als individu sterker tegenover de overheid te staan.
De Waarderingskamer, de instantie die toezicht houdt op de uitvoering van de wet WOZ door gemeenten, heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar de redenen waarom ingediende bezwaren gegrond worden verklaard. De drie belangrijkste aanleidingen voor fouten in de WOZ-waarde zijn:
Een fout in de primaire objectkenmerken, bijvoorbeeld de afmetingen van een woning
Een fout in de secundaire objectkenmerken, bijvoorbeeld de ligging of de staat van onderhoud van een woning
Een fout in de taxatie, bijvoorbeeld omdat er geen juiste referentiewoningen zijn gebruikt
Gemeenten verschaffen burgers doorgaans enkel toegang tot informatie die betrekking heeft op de primaire objectkenmerken. Inzicht in de secundaire objectkenmerken wordt door slechts een fractie van de gemeenten verschaft, terwijl inzicht in de taxatiewijze voor u als burger volstrekt onverifieerbaar is. Enkel professionele partijen kunnen toegang tot vastgoeddata en waarderingsalgoritmes verkrijgen.
De overheid heeft feitelijk een monopoliepositie en is daarmee uitzonderlijk machtig. Dit in tegenstelling tot een bedrijf: deze heeft te maken met sterke concurrentie en wordt op de vingers getikt wanneer de kwaliteit te wensen overlaat. Echter hoeft dit niet te betekenen dat u als burger met lege handen staat. Waar onder andere concurrentie de kwaliteit van ondernemingen waarborgt, doet rechtsbescherming hetzelfde met de overheid.
Middels professionele rechtsbescherming in de WOZ kunt u zichzelf beter beschermen en worden de uitvoerende organen van de overheid gedwongen om bij te sturen.
Professionele rechtsbescherming wordt gedeeltelijk vanuit de overheid gefinancierd. Volgens schattingen van de Waarderingskamer werd in 2020 ruim 11 miljard euro belasting geheven op basis van de WOZ. De kosten voor rechtsbescherming bedroegen in datzelfde jaar rond de 17 miljoen euro. Een eenvoudige rekensom leert dat rechtsbescherming in de WOZ, een van de belangrijkste grondslagen van het Nederlandse belastingstelsel, slechts 0,15% van de opbrengst bedraagt. De kosten voor WOZ-adviseurs vormen dus slechts een zeer beperkte fractie.
Per Nederlander komt dit neer op €1,-. Een bedrag waarvan verreweg de meeste burgers bereid zijn het te betalen. Deze euro geeft u namelijk kosteloos toegang tot de kennis en kunde van WOZ-adviseurs op de momenten dat u twijfelt aan de berekening of onderbouwing van uw gemeente.
3.378+ reviews